E-Scooters

Wanneer je een elektrische scooter wilt gaat aanschaffen vliegen de termen je om de oren. Hier lees je in eenvoudige taal alle ins en outs over elektrische scooters zodat het jou kan helpen een keuze te maken. Uiteraard ben je bij ons altijd van harte welkom om de scooters te komen bekijken en te ervaren.

De motor

Bij een elektrische scooter is de benzinemotor vervangen door een elektromotor. In plaats van te tanken zet je de scooter aan de lader. Dat gaat in een gewoon stopcontact zoals iedereen die thuis heeft. En dat is nog eens spot goedkoop; ongeveer 50 cent per 100km. Andere voordelen van elektrisch rijden is dat je veel minder onderhoud nodig hebt, ook kent een elektrische scooter nauwelijks startproblemen of storingen. Opladen kost wel meer tijd (6-8 uur) dan een tankbeurt.
’s Nachts je elektrische scooter opladen is dus verstandig.

Watt, volt/ampère en soort batterij

De kracht van de motor wordt in watt uitgedrukt. Hoe hoger de wattage hoe krachtiger de motor is. Voor normale omstandigheden heb je aan een 1000 Watt motor al voldoende. Meer Watt’s levert je een snellere en krachtigere scooter op die sneller op topsnelheid is en bovenop een heuvel is. Het aantal Watt kun je min of meer vergelijken met het aantal PK’s van een auto motor.
Volt en Ampère zien we terug op de accu. De accu bepaald weer hoe lang je met de scooter kunt rijden. De afstand die je dus met 1 accu kunt afleggen. Die afstand wordt ook wel actieradius genoemd.

De 3 meest voorkomende type accu’s op de markt zijn: Lood, Gel en Lithium. De lood accu is het goedkoopst. De Lithium-accu is het duurst. Lithium is licht van gewicht, makkelijk uitneembaar, heeft een hogere capaciteit (meer ampère) en kan tot 2000 keer opgeladen worden. Bovendien verloopt het oplaadproces bij Lithium een stuk sneller. Lithium kun je namelijk in enkele uren van 0 naar 75% laden, en daar is bij Gel of Lood meer tijd voor nodig. Wij verkopen uitsluitend Lithium batterijen.

Snor of bromfiets

Ook bij een elektrische scooter zijn er twee soorten te onderscheiden. Het verschil zit hem in de helmplicht en de plaats op de weg. Met een snorfiets mag je zonder helm (blauwe kentekenplaat) maximaal 25km/h en op het fietspad rijden. Met een bromfiets (gele kentekenplaat)heb je helmplicht en deze mag maximaal 45 km per uur en mag je mee op de rijbaan. Voor beide voertuigen geld er een verzekeringsplicht. Bij een nieuw model mag je bij ons altijd kiezen voor een brom of snorvariant.

Ondernemersregeling

De overheid heeft voor ondernemers een fiscaal voordelige regeling voor het investeren in milieuvriendelijke technieken. Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.
Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.
U komt voor MIA of Vamil in aanmerking als u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen. Meer informatie kunt u lezen op de site van de rijksoverheid:
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/mia-vamil